Mara - prezentare carte
Titlul cartii Mara - Romanul poarta numele personajului eponim. cu scopul de a il impune in centrul atentiei, dearece intimplarile au in prim plan viata unei femei din secolul XIX.
Autor - Ioana Slavici (1848-1925)
Tema actiunii- Autorul se oreste asupra modului de viata a unor tarani romani din Imperiul austro-ungar, care sufera o drama.
Timpul in care se petrece actiunea - Actiunea se petrece in jurul anilor 1850-1860, in perioada absolutista austro-ungara.
Spatiul in care se petrece actiunea - Actiunea se petrece in Transilvania, mai exact in localitatea Radna, judetul Arad, pe malul Muresului si la Viena.
Timpul si spatiul sunt stabilite cu precizie, deoarece autorul doreste sa redea impresia realitatii evenimentelor.
Naratorul este obiectiv (relateaza textul la persoana a treia) si extradiegetic (nu se implica afectiv in actiune).
Personaje
Mara este personajul eponim, care ilustreaza spiritul mamei in stare de a face orice pentru copii. Doreste sa le asigure un viitor mai bun ca viata ei, astfel ca o trimite pe fiica ei la maicute si doreste sa o vada casatorita cu un preot. Pe fiu ei il face ucenic la un cojocar.
Persida este personajul principal, care ilustreaza femeia puternica. Ea lupta pentru iubire, casatorindu-se cu un sas contra vointei familiei si a obiceiurilor locale. Isi iubeste fratele si nu doreste ca acesta sa se inroleze in armata. Destinul ei este plin de greutati Natl o bate si este martora unei crime.
Trica este un personaj secundar, care isi iubeste sora si o ajuta sa se casatoreasca cu cel pe care il iubea.
Hubar Natl este un personaj secundar. Este cel care se indragosteste de Persida, dar este violent, lenes si are darul betiei.
Pavel Codreanu este un personaj episodic, fiind primul care o cere pe Persida in casatorie. Mara insista asupra castoriei sale cu Persida, deoarece era preot si credea ca ii poate asigura o viata mai lipsita de griji.
Bandi este un personaj episodic, fiul nelegitim al lui Huber. Isi ucide tatal, iar Persida este martora crimei.
Maica Aegidia este un personaj episodic, care o ajuta pe Persida, si nasa copilului acesteia.
Firul epic este liniar si urmareste destinul dramatic al unei familii urmarite de ghinion. Naratorul reuseste sa surprinda multiculturalitatea Transilvaniei din acea epoca, modul de viata al taranilor si soarta unei femei puternice.
Expozitiunea
Mara era o femeie saraca vaduva, care se intretinea din negustorit. Peste Mures era o manastire, Maria Rdna, in care se ruga alaturi de copiii ei la Sfanta Maria. Copiii ei erau fericiti si nu duceau lipsa de nimic. Mara isi dorea sa vada fiica, numita Persida, preoteasa si pe fiul ei, Trica, cojocar. Dorea sa-si dea fata la maica Aegidia sa invete
Intriga Alaturi de manastire era macelaria unui neamt, Huber Natl, iar Persida s-a indragosit de acesta.
Desfasurarea evenimentelor Mara si copiii ei se aflau deasemenea la Arad, unde stateau la casa lui Claci, impreuna cu mai multi tineri. Persida si Trica aveau sa asisite la nunta unui preot numit Munteanu cu Milena. Aici Natl o gaseste pe Sidi (Persida) cu Codreanu, care incerca sa o atraga. Mara dorea sa-si casatoreasca fata cu Codreanu, Anca, prietena Persidei si-a dat seama ca aceasta il iubea pe neamt. La inceput Sidi se ferea de Natl si dorea dorea sa plece cu mama ei acasa. Mara nu a vrut sa faca ceea ce ii cerea fiica ei. Au venit impreuna la Radna. Sidi i s-a plins Marei ca peste tot unde merge il intilneste pe Natl. S-a gindit ca poate destniul dorea sa se casatoreasca cu sasul. Mama ei, cind auzi acest lucru, a spus ca e imposibil.
Persida se intilni cu un alt tinar, Pavel, care o ceru in casatorie, dar fata nu accepta acest lucru.
Trica nu reusi sa-si termina anii de ucenicie si ca sa poata sa treaca peste iarna vindea haine in Arad. Se intilni cu Bocioaia, persoana ca nu l-a primit ca ucenic, si a plecat la Radna. Trica s-a hotarit sa vina acasa in fiecare seara.
Persida si Natl se intilneau des si si-au marturisit ca se iubesc. La Persida au venit in vizita niste cunostinte, care i-au spus ca Natl este lenes si ca nu e bun de nimic pentru a o convinge sa renunte la acesta. Acestia au remarcat ca vorbele Persidei semanau cu cele ale lui Natl.
Natl este trimis la Boioaica pentru a deveni macelar, numai ca acesta a citit adeverinta de la stapini si a aflat ca nu a facut nimic, astfel incit nu a fost numit maistru. Huber a venit de la macelarie si si-a certat fiul. In cursul disputei a aruncat un cutit, iar un martor a spus ca a fost o tentativa de omor.
Persida nu a crezut acest lucru si s-a intilnit pe ascuns in prezenta lui Bandi, fost ucenic la un cizmar. Trica se intilni cu Natl, desi nu era de acord cu relatia dintre acesta si sora sa. Observa ca cei doi se iubeau si afla ca au planuit sa se casatoreasca in secret.
Mara observa ca fata ei a plecat de acasa si afla ca s-a casatorit in secret cu Natl. Cei doi pleaca la Viena, unde cumpara o macelarie. Fata primeste scrisori de la Mara si Trica. Cuplul revine acasa si cumpara circiuma de pe Sarariei. Fata se ocupa de afacere, in timp ce Natl nu facea nimic. Pesida se intoarce acasa pentru ca Natl o batea la betie.
Trica lucra la Bocioaica, iar Marta, sotia maistrului, tinea la el. Acesta avea sa plece in armata, iar sora sa si sotia maistrului au platit sa nu se duca, dar mama lui nu il ajuta, astfel incit trebui sa se inroleze.
Persida este insarcinata si se intoarce la sotul ei.
Puncul culminant La circiuma veni Vlaicu, care observa ca Natl seamana cu Bandi, ucenicul de cizmar, fara tata. Persida naste, Mara vine in vizita si decide ca nasa nepotului sa fie maica Aegidia. Incep pregatirile pentru botez, iar Bandi isi da seama ca este fiul nelegitim al lui Huber.
Trica revine de la razboi schimbat. Natl si Trica devin maistri. Persida e nevoita sa se mute in casa lui Huber.
Deznodamint Circiuma e in grija lui Bandi, iar Huber doreste sa-l ia la Viena. Accepta propunerea datorita Persidei si incep sa isi faca planuri. Bandi ii cere lui Huber sa il recunoasca ca fiu si inebuneste pentru acesta nu accepta. Bandi il omoara pe Huber. Persida intra in circiuma unde vede cadavrul socrului ei si pe Bandi cu cutitul in mina.
Comentarii
Trimiteți un comentariu