OPINII CRITICE DESPRE ROMANUL MARA



In cele mai importrante nuvele, ca si mai tirziu in romanul Mara,  Slavici se dovedeste fidel metodei sale de creatie realista, oglindind viata societatii transilvanene pe care o cunoaste indeaproape, transmitind nealterata nota specifica vietii satului de peste munti intr-un anumit moment istoric. De aici izvoraste spiritul popular care pulseaza care pulseaza puternic in opera sa, respectind reaslitatile si pastrind culoarea locala a mediului social deschis in aceeasi maniera artistica pe care o vor dovedi marii scriitori ardeleni George Cosbuc, Octavian Goga, Liviu Rebreanu, Ioan Slavici se dovedeste in acest sens un deschizator de drumuri.
Dominica Filimon Stoicescu

     Slavici n-are nimic din spiritul de infrumusetare a vietii rurale, atribuit mai tirziu semanatoristilor. Taranii lui observa fara cea mai mica partinire, dupa metodul de mai tirziu a l lui Rebreanu, sunt egoisti, avari, indaratnici, dusmanosi si totodata iertatori si buni, adica cu acel amestec de bine si de rau ce se afla la oamenii adevarati. Atata vreme cit autorul ramine in marginile experientei sale, ochiul lui e o rara ascutime in zugravirea eroilor, care toti traiesc cu o vigoare extraordinara.
George Calinescu

Mara este cea mai izbutita opera a lui Slavici si unul dintre cele mai bune romane romanesti. Aici se adancesc problemele sociale tratate in nuvele si se adauga probleme noi, nationale si confesionale.
Al. Piru


Mara este cea mai expresiva opera epica aparuta intre 1880-1900, ba chiar..... cel mai bun roman al nostru inainte de Ion.
Serban Cioculescu

Titilul potrivit al romanului ar fi fost Copiii Marei. 
Nicolae Iorga

Lumea satelor, la noi a gasit in Slavici unul dintre cei dintii cronicari fideli si realisti. 
Al. Philippide

Mara lui Slavici reprezinta un monument cu deosebire important in istoria romanului romanesc. Nimeni nu mai crease o opera epica atit de consistenta, atit de solid construita. De altmiteri, nuvelele anuntasera cu mai bine de doua decenii in urma evolutia prozatorului spre specia epica cea mai moderna si cuprinzatoare.
Al. Sandulescu 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mara - rezumat clasa 9

Eseu tema familiei - Mara

Moromeții - rezumat vol. 1

După melci - Ion Barbu - argumentare teme și motive