Fisa despre autorul Ion Creangă



S-a născut pe 13 martie 1837, în Humulești, Moldova, sat în apropierea orașului Târgu Neamț pe malul râului Ozana. Părinții săi au fost Ștefan a Ptrei Ciubotariul și Smaranda, aceste date fiind consemnate în fragmente biografice din opera sa Amintiri din Copilărie. Alte variante atestă că scriitorul s-ar fi născut pe 10 iunie 1839, așa cum s-a înregistrat într-o condică din Humulești.
A avut șapte frați și surori, de care a fost foarte atașatȘ Zahei, Maria, Ecatrina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre, ultimii trei murind înainte de maturitate, iar Zahei, Maira și Ileana în 1919.
Tinerețea sa recunoscută din seria Amintiri din copilărie, este sursa cunoașterii autorului, care începe școala în 1847, aceasta aflăndu-se în biserica din satul natal.
Educația o continuă la Broșteni, după hotărârea bunicului, David Creangă și a mamei, care doresc să își vadă copilul ca fiind cinvea cult, dar din cauza împrejurărilor nefaste și după dărâmarea casei Irinucăi, o mătușă săracă la care stătea în gazdă alături de o altă rudp, este nevoit să își continue studiile la Școala Domnească din Târgu Neamț, unde îl va avea ca dascăl pe părintele Isaia Teodorescu. Continuă studiile la Școala Cateheticp din Fălticeni, unde apare cu numele Ion Creangă,dar după desființarea școlii pleacă la Iași la Seminarul Teologic de la Socola, fiind nevoit să își părăsească familia și mama, care îl dorea preot. După absolvire, se reîntoarce în satul natal, după ce se căsătorește cu Ileana Grigoriiu, fiica protului bisericii Patruzeci de sfinți din Iași, unde devine diacon. Va intra apoi la Școala Vasiliană de la Trei Ierarhi, unde îl va avea profesor pe Titi Maiorescu. Apreciindu-l, acesta îl va numi învățător la școala primară nr 1 din Iași. Este exclus în 1872 din cler deoarece a tras cu pușca în ciori și s-a tuns ca un mirean, lucruri incompatibile. Totuși este destituit din funcția de dascăl de ministrul Tell și readus mai târziu de Titu Maiorescu, după venirea sa în funcție. Elaborează patru manuale și un Abecedar ăn 1868. În 1873 divorțează de soția sa și copilul îi este dat în grijă. Se mută într-o casă din mahalaua Țicău. Ăn 1875 îl cunoaște pe Mihai Eminescu, revizor școlar, cu care se împrieteneșteș iar la îndemnul poetului scrie cele mai importnate opere. Moare pe 31 decembrie 1889 în Țicău și este înmormântat în Cimitirul Eternitatea.
A scris numeroase creații precum Ivan Turbincă, Cinci pâini, Ioan Roată și Unirea, Capra cu trei iezi, Soacra cu trei nurori, Acul și barosul, Prostia Omeneascp, Ursul păcălit de vulpe, Popa Tanda, Moș Nechifor Coțcariul, Popa Duhul.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mara - rezumat clasa 9

Eseu tema familiei - Mara

Moromeții - rezumat vol. 1

După melci - Ion Barbu - argumentare teme și motive