Harap Alb 1
Basmul este o specie literară a epicului în proză cu o temă complexă, tradițională a luptei dintre bine și rău, îmbinată cu cea originară inițiatică.
Povestirea Harap Alb aparține acestei specii epice culte, aceasta îmbinând fapte, personaje, spațiu-timp care tin de fantasticul creatiei, regasit prin elemente si motive semnificative specifice spatiului mioritic imbinate cu imaginatia si stilul autorului, acesta constituind o epopee a poporului roman (Garabet Ibraileanu). este totodata o calatorie simbolica, reusind sa ne arate un sens mai profund al creatiei, iruptie a sacrului in profan.
Basmul Harap alb, are un titlu ce se constitue o cheie de lectura ce ne introduce in universul creatiei invadat de imaginatia autorului in centrul caruia se afla drumul eroului. pe parcursul caruia protagonistul este modelat de diferite evenimente derulate asemenea unui bulgare de zapada. Titlul contine si nnumele personajului eponimic, sugestiv prezentei transfigurarii vietii eroului pe parcursul incercarilor cu rol initiatic.
Creatia este descrisa cu formula initiala Amu cica era odata intr-o tara un crai, care avea trei feciori, care pleaca de la formula standard A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi... aceasta oferind si ea caracterul mitic al timpului asociat. Initial autorul nu da numele personajelor, pentru a sublinia acest caracter specific, totul stand sub un anonimat. Formula initiala este concentrata sub regionalismul amu si adverbul de aproximare cica marcand realitatea incerta a acestei situatii. Spatiul initial marcheaza lumea mistriioasa cu hotare stiute de catre autor era la celalalt capat al pamantului initiind un paralelism intre cele doua imparatii. Situatia initiala este dezechilibrata de inexistenta unui urmas de sex masculin, fiind nevoit sa apeleze la fratele sau, care avea trei fii, repetarea acestei cifre perfect subliniind necunoscutul, fiind atribuite destinului eroului. Totul pleaca de la conceptia lui Verde Imparat ca intre frati exsita ajutor reciproc, neuitand de legatura de sange, cat si e cea spirituala, motiv pentru care trimite o scrisoare fratelui sau, stiind ca acesta are un fiu.
Scrisoarea aceasta este un simbol al initierii incercarilor cat si al predictiei unor fapte etapizate. Astfel, craiul decide sa isi supuna copii la un test al vitejiei, prin care va selecta pe cel ce va putea pleca in drumul initiatic. Imparatul decide sa se costumeze in urs pentru a vedea care dintre copiii sai da dovada e curaj.
Comentarii
Trimiteți un comentariu