Podisul Moldovei - referat geografie


                                                        Podișul Moldovei

   Podişul Moldovei, cel mai ȋntins şi mai reprezentativ podiş al țării, situate ȋntre orogenul carpatic şi Prut, se integrează ȋn mod armonios ȋn ținuturile deluroase cu un peisaj puternic umanizat, care completează alcătuirea unitară, concentrică, a pămȃntului romȃnesc.      
Geneza Podișului Moldovei
Podisul Moldovei este o zona reprezentativă de platformă literalmente fundamentul ,alcătuit din șisturi cristaline si intruziuni de granite, apartine unuia dintre cele mai vechi uscaturi ale Europei (platforma Europeana). Acest fundament datează din erele arhaice si proterozoice și coboară în trepte spre Carpații Orientali așadar se gasește în partea nord-estica a podișului.Peste acest fundament s-au așezat sedimente paleozoice, ,mezozoice și  neozoice,cele mezozoice aparând la zi în malul Prutului iar cele nezozoice în lungul afluenților lui.Actualul podiș a devenit uscat la sfârșitul nezozoicului și începutul cuaternarului prin înălțarea fundamentului și a cuverturii sedimentare.În halocen, o data cu încălzirea climei, apele curgătoare au modelat prin eroziune si acumulare văile, terasele si luncile.
            Limite
            La vest, intre văile Sucevei şi Moldovei, podişul este dominat de Obcinile Bucovinei, iar ȋn continuare pȃnă la Valea Trotuşului, limita corespunde cu Subcarpații Moldovei, din care o serie de ȋnălțimi (cele din estul depresiunilor Ozana-Topolița şi Cracău-Bistrița) aparțin podişului.
            De la nord-est de Adjud, pȃnă la nord-est de Mărăşeşti limita se menține pe versantul sudic, ȋnalt şi abrupt al văii Siretului. Spre sud podişul este delimitat de Cȃmpia Romȃnă. Spre nord şi est limitele au un caracter convențional, suprapunȃndu-se frontierei.
Structural, cea mai mare parte a podişului corespunde platformei Moldoveneşti, iar sectorul său sudic, Depresiunii Bȃrladului. Cuvertura sedimentară necutată care acoperă soclul cristalin are grosimi ce cresc de la cȃteva sute de metri ȋn nord est, la peste 2000-3000m ȋn vest şi sud. Podişul Moldovei are o altitudine medie de cca 250 m, iar extremele se situează la 688 m (Dl.Ciungi) şi 10 m (Lunca Prutului),înălțimile cele mai mari depășind 400 de metri. Peste 25 % sunt înălţimi mai mari de 300 m ,0,5 % peste 500 m), apoi peste 63 % sunt culoare de vale şi dealuri dezvoltate între 100 şi 300 m. Circa 11 % aparţin culoarelor Siretului şi Prutului, la altitudini mici de 100 m care constituie nivele de bază regională ce impun un ritm accelerat proceselor de albie din întregul podiş,albiile lor se află la altitudini diferite (pe Siret coboară de la 300 m, la intrarea în ţară, la 185 m la Roman şi 26 m la intrarea în câmpie; pe Prut, 130 m în nord, cca 30 m în zona Iaşi şi 10-16 m în sud) de unde rezultă un potenţial denudativ mult mai activ la afluenţii Prutului.
Formațiunile geologice de suprafață aparțin miocenului, ȋn jumătatea nordică şi pliocenului ȋn cea sudică. Ele au o structură monoclinală pe direcția nord-vest-sud-est şi sunt formate dintr-un complex de argile şi marne, cu alternanțe de nisipuri, la care se adaugă local orizonturi subțiri de gresii, calcare, conglomerate, prundişuri, etc. Pe mari porțiuni acestea sunt acoperite de depozite cuaternare: luturi loessoide, aluviuni şi materiale luto-nisipo-argiloase ȋn lungul văilor.
 Subunități
            Podişul Moldovei se caracterizează prin următoarele subunități:
-           Podişul piemontan Ciungi-Corni şi Culoarul Moldova-Siret,
-           Podişul Sucevei,
-           Cȃmpia Moldovei,
-           Podişul Bȃrladului,
-           Podişul Covurluiului.
  Podişul piemontan Ciungi-Corni şi Culoarul Moldova-Siret, ocupă partea vestică a Moldovei estracarpatice, situată ȋntre Obcinile Bucovinei, Subcarpații şi sectoarele mijlocii ale văilor Suceava, Moldova şi Siret. Se caracterizează prin prezența unui fond structural-morfologic şi biopedoclimatic asemănător cu Podişul Sucevei. Din loc ȋn loc, s-au suprapus elemente de natură carpatică, cum sunt depozitele groase de prundişuri piemontane. Din vechea cȃmpie piemontană pericarpatică sarmațiană se mai păstrează doar cȃteva dealuri şi coline izolate ale căror versanți reflectă o puternică modelare fluvială şi deluvială.
Se remarcă un sector ȋnalt, format din masivele deluroase cu prelungiri domoale spre est: Ciungi 689m, Boiştea 583m, Corni 592m, Runcu 597m, etc. şi altul mai coborȃt al depresiunilor şi cȃmpiilor piemontane: Depresiunea Rădăuți, Depresiunea Baia şi Culoarul Moldovei şi Siretului.
Podişul Sucevei, este partea cea mai ȋnaltă a Podişului Moldovei. Se caracterizează printr-o largă dezvoltare a reliefului structural pe orizonturi de gresii, calcare şi conglomerate sarmațiene. Spre vest şi sud-vest se află ȋn contact cu Podişul piemontan, iar spre est un abrupt ce depăşeşte 200m ȋl desparte de Cȃmpia Moldovei. Ȋn Podişul Sucevei s-au individualizat mai multe subunități geografice cu trăsături proprii: unele ȋnalte, masive – Podişul Dragomirnei, Podişul Fălticenilor, Culmea Bour, Dealul Mare Hȃrlău; altele mai joase: Depresiunea Litenilor, ȋnşeuările Bucecea şi Ruginoasa Strunga.
Cȃmpia Moldovei
            Este aşezată ȋn partea de nord-est. Ea este mărginită la sud de Podişul Central Moldovenesc, reprezentat prin subunitatea de platouri structurale Tansa-Repedea, iar la vest de Podişul Sucevei. Spre nord şi est se continuă dincolo de Prut ȋn Cȃmpia Bălților. Limita nordică este dată de Coasta Ibăneştilor. Contactul cu podişul ȋnalt de la sud şi vest se face prin intermediul unor abrubturi. Spre sud, denivelarea dintre Cȃmpia Moldovei şi Podişul Central Moldovenesc este dată de “Coasta Iaşilor”.
Ȋn ansamblul său, relieful Cȃmpiei Moldovei are un aspect vălurat cu interfluvii colinare sau sub formă de mici platouri joase. Relieful Cȃmpiei Moldovei se etajează ȋntre 271m la nord şi 32m la confluența Bahluiului cu Jijia. Altitudinea reliefului scade de la nord-vest spre sud-est, diferența de nivel fiind de 50-100m.
Ȋn cuprinsul acestei subunități deosebim:
- Cȃmpia Jijiei superioare şi  Başeului cu o predominare a platourilor joase, sau a colinelor sculpturate cu poduri largi situate la altitudini medii ȋn jur de 160-180m;
- Cȃmpia Jijiei inferioare şi a Bahluiului, cu un relief mai vălurat, cu văi largi, cu altitudini medii de 150-100m;
- Lunca Prutului cu un ansamblu de terase acoperite de depozite groase de nisipuri şi prundişuri peste care sunt depozite cu aluviuni nisipo-argiloase şi chiar argiloase.
Podişul Bȃrladului, ocupă spațiul dintre Siret şi Prut.
La nord limita este marcată de Şaua Ruginoasa-Strunga şi de “Coasta Iaşilor”. Spre sud limita este dată de o serie de localități: Nicoreşti, Țecu, Dighigeni.
Ȋn nord predomină orizonturile de gresii calcaroase, relieful este masiv format din suprafețe ȋntinse cu caracter structural. La sud de Vaslui sunt fomațiuni nisip  argiloase pliocene ce alcătuiesc coline prelungi separate de văi relative paralele.
Deosebim următoarele subunități: Podişul Central Moldovenesc, Colinele Tutovei, Dealurile Fălciului şi Cȃmpia colinară a Fălciului.
Podişul Covurluiului, se caracterizează printr-un relief format dintr-o succesiune de culmi şi cȃmpuri tot mai largi pe măsură ce coboară de la nord spre sud. Altitudinea maximă se găseşte ȋn nord lȃngă Bereşti (300m), iar cele minime ȋntre văile Siretului şi Dunării (50-75m) pe interfluvii şi sub 12m la nivelul luncilor. Diferențele dintre partea nordică, colinară a Podişului Covurluiului şi cea sudică format de cȃmpuri ȋnalte au condus la separarea Colinelor Covurluiului de Cȃmpia Covurluiului, aceasta aparținȃnd de fapt, prin geneză şi aspecte fizico-geografice Cȃmpiei Romȃne.
 Rețeaua hidrografică
Hidrografia este reprezentată de ape de suprafață şi de ape subterane. . Apele de suprafață sunt rȃuri şi iazuri fiind  constituite de bazinul Siretului,bazinul Prutului și diverse lacuri și iazuri. Ȋn Podişul Sucevei, Siretul adună apele rȃurilor Suceava, Şomuzu Mare şi Moldova. Ȋn est ȋn Cȃmpia Moldovei Prutul primeşte ca afluenți pe Başeu, Jijia şi Bahlui, iar ȋn Podişul Bȃrladului rȃul Bȃrlad ce se varsă ȋn Siret are ca afluenți rȃurile Vaslui, Tutova, Zeletin, Berbeci. Deasemeni sunt construite şi iazuri de om.  În lungul râurilor mari există 6 – 8 terase (la Siret şi Prut se adaugă un nivel superior în rocă), terasele de 20-25 m, 50-60 m, 90-125 m, cu dezvoltare clară şi cu suficiente elemente pentru datare,reprezentând repere în stabilirea sistemului morfocronologic cuaternar al podişului. Rȃurile au o alimentare pluvială moderată ȋn sectoarele mai ȋnalte şi pluvionivală ȋn cele mai joase. Aceste surse sunt ȋntregite de o contribuție modestă a apelor subterane ,astfel ape de adancime și freatice în această regiune,cele de adâncime au debite mari și grade de mineralizare deosebite: sunt cloruro-sodice, sulfuroase, bicarbonatate şi au caracter artezian, duritatea mare nu permitând utilizarea economică a lor. Apele freatice sunt cantonate în depozitele pliocen-superioare şi cuaternare, la adâncime redusă. Sunt dependente de regimul precipitaţiilor şi de temperaturile ridicate din sezonul cald. Unele apar la zi pe aliniamente de izvoare desfăşurate la baza cuestelor, frunţilor de terasă, având debite mai mari şi calităţi ce permit folosirea pe plan local. Cele mai multe izvoare, îndeosebi din dealurile joase, au debite reduse şi un grad de mineralizare la limita de potabilitate acceptată. În prezent, aici necesarul este acoperit parţial de transportul prin conducte din alte regiuni (la Iaşi este racordată o conductă de la Timişeşti din Valea Moldovei) sau din lacurile de acumulare amenajate în acest scop (pe Prut, Racova, Bistriţa etc.).
Clima
Poziția ȋn estul țarii şi altitudinea coborȃtă explică climatul temperat continental destul de pronunțat. Ȋn culoarul Ciungi-Corni se resimte influența maselor de aer baltic, clima fiind ȋn general mai răcoroasă şi mai umedă. Podişul Sucevei se individualizează din punct de vedere termic prin temperaturi medii anuale de 8°C şi precipitații medii anuale de 550-650mm. Cȃmpia Moldovei se află sub influența maselor de aer estice(din est mase continentale, iarna reci şi uscate ce dau temperaturi joase, viscole, geruri şi vara calde şi uscate ce imprimă nuanţa continentală; din sud, mase de aer cald, umede sau uscate care accentuează fenomenele de secetă sau provoacă în sud desprimăvăriri sau precipitaţii la începutul iernii; din nord, mase baltice, polare reci şi umede), cu temperature medii anuale de 8-9.6°C şi precipitații medii anuale ȋntre 475 şi 550mm, iar ȋn Podişul Bȃrladului temperaturile medii anuale oscilează ȋntre 8-9.8°C şi precipitații medii anuale ce coboară la 400-500mm.
 Solurile 
Solurile în zona moldovei se pot categorisi în molisoluri/cernoziomuri,argiluvisoluri/ luvisoluri) și soluri intrazonale.Molisolurile se desfăşoară în sudul podişului şi în Câmpia Moldovei. Legătura dintre cele două areale se realizează prin Culoarul Prutului. Se suprapune cu silvostepa şi stepa, dezvoltându-se îndeosebi între 100 şi 250 m altitudine. Se desfăşoară la înălţimi de 300 și 600 m. Solurile intra-zonale  ocupă areale reduse, fiind determinate de condiţiile locale de relief, rocă, grad de umiditate, intensitate a eroziunii etc. Tipice sunt: solurile aluviale (aluviosoluri, în lunci, au fertilitate bună), lăcoviştile (gleiosoluri în sud-estul podişului), solurile gleice (gleiosoluri, Podişul Sucevei – în luncile Siretului, Moldovei, Depresiunea Rădăuţi) folosite pentru păşuni şi fâneţe, soluri halomorfe (salsodisoluri - îndeosebi în Câmpia Moldovei, Culoarul Prutului, Dealurile Fălciului, pe marne şi argile în condiţiile climatului excesiv continental) şi erodisoluri (erodosoluri) pe versanţii afectaţi intens de şiroire, spălare în suprafaţă şi alunecări de teren. În concluzie ele încep cu cele mai putin evoluate din est si sud-est, (soluri cernosiomice) spre cele mai involuate in vest si nord-vest (soluri argiloiluviale).
      Vegetația,fauna și flora
Vegetaţia este reprezentată de stepa în Campia Jijiei şi Depresiunea Elanului, silvostepă in Podisul Barladului şi Campia Jijiei (stejar pufos şi brumăriu), etajul stejarului şi pe mici suprafeţe etajul stejarului şi fagului, în regiunile deluroase mai înalte. . Pădurea de amestec cu fag şi conifere – se află la contactul cu Obcina Mare, pe dealurile cu structură piemontană (Ciungi). Alături de fag intră bradul şi molidul pe terenurile înalte şi gorunul, teiul, frasinul pe cele mai joase .Pădurea de fag pură apare ca insule în Podişul Dragomirnei, Dealu Mare, Culmea Tătăruşi şi în Podişul Central Moldovenesc la înălţimi mai mari de 400 m . Condiţiile climatice (temperaturile mai mici şi umiditatea) au permis existenţa ei la altitudini atât de joase. Se asociază frecvent cu gorunul, carpenul, mesteacănul. Arbuştii (alun, soc, corn) sunt puţini şi apar în sectoarele mai rare ale pădurii. De asemenea, pajiştile secundare sunt sărace (predomină păruşca, păiuşul, pieptănăriţa, ovăsciorul). Există câteva sectoare în care, în pădurea de fag, se păstrează elemente secundare care sunt ocrotite (la Zamostea, Mitocu Dragomirnei, Oroftiana). Pădurea de gorun şi stejar ocupă peste 80 % din arealul pădurilor. La înălţime se amestecă cu gorunul şi chiar cu fagul, iar către bază cu frasinul, teiul, arţarul etc.În culoarele rârilor apare şi o vegetaţie hidrofila (iubitoare de apa) cu stuf, papura, rogoz şi arboricola de esență moale: plop, arin, salcie.  În Podişul Central Moldovenesc, la 300...400 m, pădurea are un caracter mixt, datorat prezenţei, în combinaţii diferite a stejarului, gorunului şi fagului favorizate de condiţiile locale de relief și rocă În cadrul Colinelor Tutovei şi în Dealurile Fălciului predomină pădurea de gorun fie în amestec cu carpen, tei argintiu și frasin .
 Fauna este reprezentată de:căprioară, mistreţ, vulpe, pisică sălbatică, lup, dintre păsări (pupăza, mierla, cucul) – în padurile de foioase, în silvostepa fiind habitatul iepurelui, popândăului, hârciogului și specii de şoareci.
   Populația şi aşeazările,
Podişul Moldovei reprezintă una din regiunile geografice a cărei populare s-a realizat încă din cele mai vechi timpuri istorice.
Sunt renumite pe plan mondial aşezările paleolitice de la Mitoc şi Ripiceni, apoi cele neolitice de la Cucuteni, Ţuguieta, Hăbăşeşti, Stoicani, Măstăcani etc.
Ȋncă din antichitate, a început să se contureze sistemul de aşezări din podiş, proces favorizat de condiţiile naturale.
Aşezările primului mileniu se încadrau în categoria satelor frecvente în regiunile împădurite (mai ales la obârşia văilor) şi mai puţin în silvostepă. Unele dintre acestea, în secolele XIII – XIV, au devenit oraşe.
În general, erau aşezări cu mai puţin de 1.000 locuitori (excepţie Suceava care era capitala statului şi care, în secolul XV, depăşea 4.000 locuitori).
Sfârşitul secolului XIX şi prima parte a secolului XX a reprezentat o etapă importantă nu numai în creşterea populaţiei, dar şi în sporirea numărului de aşezări.
În a doua parte a secolului XX, schimbările social-politice şi economice survenite au făcut ca: mai multe oraşe (reşedinţă de regiune, ulterior judeţ, unele municipii) să se extindă şi să crească demografic rapid (rezultat al unei industrializări forţate), iar unele aşezări rurale aflate în condiţii naturale favorabile, în vecinătatea oraşelor sau în lungul arterelor de comunicaţie să crească. Multe sate din regiunile deluroase fragmentate şi totodată situate la depărtare de căile de comunicaţie însemnate au stagnat sau se află în regres sub raport demografic şi economic. După Revoluţia din 1989 se produc mai multe modificări.
În mediul rural apar evidente două aspecte – menţinerea la un nivel ridicat a satelor din vecinătatea oraşelor mari din unităţile cu resurse importante (turistice, meşteşugăreşti etc.) şi decăderea celor din est, sud şi depărtate de axele de comunicaţie însemnate unde influenţele negative de natură morfoclimatică (manifestări ale secetei, inundaţii, alunecări etc.) ca şi lipsa acută de resurse financiare şi a înfăptuirii unei agriculturi moderne şi diversificate, au coborât mult nivelul de viaţă.
De la peste 1,5 milioane la începutul secolului XX, numărul total al populaţiei a crescut la peste 2,6 milioane în 1966 şi peste 3 milioane în prezent.
În 2002 populaţia urbană era de numai 1.285.800 locuitori ca urmare a reîntoarcerii în sate sau a plecării în străinătate a celor care au rămas fără loc de muncă.
În mediul rural, ritmul creşterii din sec XX a fost mai ridicat în aşezările din vecinătatea oraşelor din lungul căilor de comunicaţie sau în cele în care existau unităţi industriale, de servicii în stare să absoarbă forţa de muncă (culoarele văilor Suceava, Moldova, Siret, Bahlui, Bârlad). El a fost lent în cele din interiorul regiunilor de podiş sau de deal (nordul Câmpiei Moldovei, Colinele Tutovei, o parte din Culoarul Prutului, Podişul Covurlui etc.). După Revoluţie în multe sate populaţia a crescut prin revenirea unor locuitori din oraşe deveniţi şomeri şi fără posibilităţi de a mai ocupa un loc de muncă. Ritmul a fost mai alert în regiunile cu resurse de sol sau unde turismul şi schimburile au constituit baze însemnate de afirmare. În paralel, satele mici prin plecarea tinerilor şi creşterea populaţiei îmbătrânite au trecut în fază de depopulare treptată (în centrul podişurilor şi dealurilor din sud, pe valea Prutului).
Densitatea populaţiei, relevă modificări mari între situaţia de la începutul secolului XX şi cea din ultimele decenii. Pe ansamblul podişului, aceasta a crescut de la peste 50 loc./km2 la peste 115 loc./km2, dar există diferenţe la nivelul unităţilor acestuia (în 1912 peste 100 loc./km2 şi chiar peste 125 loc./km2 în Podişul Sucevei, culoarele văilor Moldova, Siret, 50 – 75 loc./km2 în cea mai mare parte a Podişului Central Moldovenesc şi sub 50 loc./km2 în centrul şi nordul Câmpiei Moldovei, valea Prutului etc.; după 1970 s-a ajuns ca în marile oraşe să se depăşească 500 loc./km2, în Podişul Sucevei, culoarele văilor Moldova, Siret şi la contactul Câmpiei Moldovei cu unităţile limitrofe să fie în jur de 150 loc./km2 sau chiar mai mult, pe cea mai mare parte a spaţiului dintre Siret şi Prut să se situeze la 50 – 100 loc./km2 şi numai insular (Colinele Tutovei, Podişul Covurluiului, Dealurile Fălciului etc.) să scadă sub 50 loc./km2. Modificări mici sunt după anul 2000.
Bilanţul demografic natural are valori între 8 şi 17 ‰, depăşind situaţia la nivelul ţării.
Aşezările urbane, ȋn Podişul Moldovei la finele secolului erau 26 de oraşe, dar numărul lor s-a mărit subiectiv în ultimele decenii, azi fiind de 33. Numărul de locuitori înainte de anul 2000 la marea majoritate a crescut mult atât pe seama sporului migratoriu, cât şi a celui natural.
După Revoluţie, în toate oraşele numărul de locuitori a scăzut, dar diferit în funcţie de posibilităţile de folosire a forţei de muncă disponibile.Noile centre urbane provenite din promovarea la acest rang a unor comune în special cu populaţie numeroasă a menţinut ridicată cota populaţiei urbane, dar a coborât pe ansamblu valoarea caracteristicilor social – economice şi culturale.
După funcţiile economice principale, aşezările urbane se pot grupa în: oraşe cu funcţii complexe (Iaşi, Suceava, Botoşani, Vaslui), la care se pot diferenţia sectoare cu concentrare mai mare a unităţilor industriale, comerciale, administrative, rezidenţiale; oraşe în care activităţile industriale au un rol esenţial (Bârlad, Roman), oraşe în care serviciile, activităţile agricole se îmbină cu cele industriale (Siret, Bereşti, Paşcani, Dolhasca, Milişăuţi, Rădăuţi ş.a.) etc.
Aşezările rurale, ȋn Podişul Moldovei satele (concentrează 54 % din populaţie) se desfăşoară pe toate formele de relief, dar frecvente sunt: pe terasele şi luncile înalte din lungul văilor principale (cele mai extinse), la obârşia multor văi torenţiale (în interiorul dealurilor sau podişurilor), pe versanţi (Coasta Iaşilor, Dealurile Botoşaniului, versanţii Prutului, Bârladului etc.) sau pe podurile interfluviale cu caracter structural (Podişul Central Moldovenesc, Podişul Sucevei).
După funcţiile economice, marea majoritate sunt cele cu activităţi agricole dominante, dar cu unele diferenţieri – cerealiere, cerealiere şi viticole (Câmpia Moldovei, Podişul Bârladului), cerealier – pomicole (Podişul Sucevei, pe contactul Câmpiei Moldovei cu unităţile limitrofe) cerealier şi creşterea animalelor (Podişul Sucevei, Culoarul Moldovei) etc.
Economia – caractere generale,
După anul 2000 s-a înregistrat privatizarea celor mai multe unităţi industriale, desfiinţarea celor considerate ca nerentabile (îndeosebi în oraşele mici). Ca urmare, valoarea producţiei a scăzut dramatic, interprinderile anterioare au fost înlocuite cu diverse depozite, ateliere şi unităţi mici profilate pe sisteme de ansamblare sau de creare de bunuri vandabile imediat. Marile combinate au fost fie închise ca urmare a falimentării lor fie au fost divizate în fabrici mici cu un specific economic limitat. Dacă în marile oraşe au supravieţuit unele ramuri industriale dar cu profil productiv modificat, în celelalte schimbările au fost profunde, aici rămânând de bază unităţile mici din domeniul industriei alimentare, materialelor de construcţii.
Podişul Moldovei constituie o însemnată regiune agricolă a ţării (dă peste 15 % din producţia agricolă a României). Condiţiile naturale sunt extrem de favorabile: în culoarele văilor şi în regiunile joase – culturilor cerelariere, unor plante tehnice cum ar fi sfecla de zahăr, floarea–soarelui, inul, cânepa etc., apoi pe versanţii dealurilor – vița de vie – pomiculturii, iar în luncile marilor râuri – legumiculturii. Păşunile şi fâneţele din dealurile înalte, ca şi diversele culturi furajere au favorizat creşterea animalelor, care era ocupaţie tradiţională.
Structura generală a căilor de comunicaţie s-a realizat de-a lungul secolelor pe măsura apariţiei şi dezvoltării de aşezări, ea fiind, în cea mai mare măsură legată de culoarele de vale şi de contactele dintre unităţile naturale. Modernizarea ei şi impunerea câtorva artere magistrale sunt, însă, legate de secolul XX (pe Siret, Suceava, Moldova, Bistriţa, Bârlad, Câmpia Moldovei etc.). După anul 2000 a început un proces de modernizare a lor plecând de la reţeaua drumurilor naţionale. Există un program complex care vizează realizarea de autostrăzi (în lungul Siretului, pe Bârlad spre Iaşi, de legături cu Transilvania), modernizarea magistralelor feroviare şi dezvoltarea aeroporturilor.
Deci, după Revoluţie, s-au produs treptat modificări esenţiale care au vizat tipul de proprietate, ponderea în structura economiei a ramurilor acestora, distribuţia şi gradul de utilizare a forţei de muncă etc. Pe ansamblu este o economie de tip capitalist care îşi păstrează caracterul agrar industrial şi unde o bună parte din forţa de muncă rămâne nefolosită, ceea ce au facilitat pe de-o parte migrarea în străinătate pe diferite intervale de timp, iar pe de alta şomajul şi condiţii de viaţă dificile pentru numeroşi locuitori (îndeosebi în judeţele Vaslui şi Botoşani).
Potenţialul turistic,
Podişul Moldovei se încadrează în Provincia turistică Moldova care dispune nu numai de un valoros potenţial turistic natural şi social-istoric, dar şi de un bogat echipament (capacităţi de cazare, reţea de drumuri, unităţi de servire etc.).
Cel mai important centru turistic din Podişul Sucevei este municipiul Suceava (fostă capitală a Moldovei în secolele XIV – XVI, ruinele cetăţii medievale lângă care se află monumentul lui Ştefan cel Mare, muzeul satului bucovinean şi parcul dendrologic, mai multe biserici ctitorii ale voievozilor Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Vasile Lupu, parcul Arini şi un muzeu cu valoroase exponate de istorie, artă, ştiinţele naturii etc.). Spre nord-vest sunt: Mânăstirea Dragomirna (sec. XVII), bisericile Pătrăuţi (sec. XV), Arbore (sec. XVI), Solca (sec. XVII), Rădăuţi (sec. XIV), Siret (sec. XIV – XV). Se adaugă staţiunea climaterică Solca, centrul de ceramică neagră de la Marginea, herghelia de la Rădăuţi. La sud de Suceava se află rezervaţia floristică Bosanci–Ponoare, casa memorială şi muzeul Ciprian Porumbescu, oraşul Fălticeni, mănăstirea Probota ctitorie a lui Petru Rareş.
Cel mai important centru turistic din Câmpia Moldovei (şi din întreg podişul) este municipiul Iaşi, capitală a Moldovei în secolele XVI – XIX. Aici există numeroase clădiri şi monumente cu valoare istorică şi ahitectonică din secolele XV – XX (fragmente din zidurile Curţii Domneşti, biserica Sf. Nicolae Domnesc, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, biserici şi mânăstiri renumite, precum Galata a lui Petru Şchiopul, Trei Ierarhi şi Golia ridicate de Vasile Lupu, Cetăţuia – ctitorie a lui Duca Vodă, palate din secolele XIX şi XX, cel mai mare şi mai renumit fiind Palatul Culturii, instalaţiile balneare de la Nicolina, Parcul Copou, Grădina Botanică – cea mai mare din ţară, case memorilale precum „bojdeuca” lui Creangă, numeroase statui de voievozi şi oameni de cultură şi ştiinţă etc.). În vecinătate sunt mai multe lacuri de agrement (Ciric), rezervaţii naturale (Valea lui David, Repedea).
În vestul Câmpiei Moldovei sunt mai multe obiective turistice. La Ruginoasa, există muzeul memorial „Al.I.Cuza”, la Cucuteni un muzeu al culturi neolitice, la Hârlău ctitorii ale lui Ştefan cel Mare şi Petru Rareş, la Cotnari o întinsă podgorie renumită încă din sec. XV, în municipiul Botoşani sunt biserici din sec. XVI, casa memorială „N.Iorga”, la Ipoteşti se află Complexul memorial a lui Mihai Eminescu, în Dorohoi există o ctitorie a lui Ştefan cel Mare, o biserică din lemn din sec. XVIII şi muzeul memorial „George Enescu”.
În sudul Podişului Moldovei, obiectivele turistice mai însemnate sunt dispersate în câteva localităţi, majoritatea în lungul Bârladului. Astfel, în Vaslui există o ctitorie a lui Ştefan cel Mare şi monumentul voievodului; în apropiere de Podu Înalt se află un monument ridicat în amintirea victoriei acestuia asupra oştii otomane la 1476. În Bârlad, alături de câteva monumente religioase din secolele XVI – XVII există un parc renumit şi edificii din secolele XIX – XX iar la Huşi, cunoscut încă din timpul lui Ştefan cel Mare pentru podgoriile sale, sunt o vinotecă de ordin naţional şi edificii din secolele XV – XIX.


Bibliografie:
-Vasile Băcăuanu ,Podișul Moldovei,Editura științifică și enciclopedică,București,1980
- Silviu Neguț,Manual pentru clasa a VIII-a geografie,Editura Humanitas,București,2004,
-Geografia Romȃniei – Geografia fizică vol I – Ed. Academiei 1983.
-Băcăuanu V. – Cȃmpia Moldovei – Studiu geomorphologic, Ed. Academiei Bucureşti
-Marius Iulian Săndulache – Populația şi aşezările – Universitatea Bucureşti – (internet).
-Sficlea V. (1980) – Podişul Covurluiului – Studiu geomorphologic – Ed. Ştiințifică şi Enciclopedică Bucureşti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mara - rezumat clasa 9

Eseu tema familiei - Mara

Moromeții - rezumat vol. 1

După melci - Ion Barbu - argumentare teme și motive